Mišljenje Instituta za ortopediju “Banjica” u Beogradu

Isteki je korišćen i ispitivan, niz godina, na Institutu za ortopediju “Banjica” u Beogradu. Stručnjaci sa instituta su tokom tih ispitivanja ocenili naš proizvod vrlo visokim ocenama i dali mišljenje o njemu koje vam ovom prilikom prezentujemo:

Isteki je efikasno ortopedsko, anatomski oblikovano pomagalo, koje omogućava rehabilitaciju i otklanjanje problema u vezi sa kičmenim stubom, bez upotrebe medikamenata. Mogu ga koristiti deca starija od 8 godina, adolescenti i odrasli. Naročito je pogodan za stariju populaciju koja nije u mogućnosti da se bavi fizičkom aktivnošću.

Ležanjem na Isteki-ju postiže se pravolinijsko istezanje kičme sopstvenom težinom tela, povećava se međupršljenski prostor i deluje na uzrok problema.

Isteki je namenjen ljudima koji osećaju tegobe u cervikalnom, torakalnom i lumbalnom delu kičme.

Za lumbalni deo kičme: Napetost ligamenata longitudinale posterior na zadnjem delu pršljenskog tela, kao i ligamenata supra spinalne sa spinoznih nastavaka, napetost mišića paravertabilne muskulature sa obe strane kičmenog stuba.

Ispupčenja na spravi Isteki vrše akupresuru na mišiće paravertebralne musculature pritiskom sopstvene težine tela, kao masaža. Ležanjem na Isteki-ju rasterećuju se mišići koji preko celog dana održavaju ravnotežu gornjeg dela tela, nose težinu trupa i bore se protiv gravitacije. U tim mišićima nalazi se rekurentni nerv preko koga se akupresurom stimuliše i kičmena moždina. Tako Isteki pozitivno deluje na sve strukture leđa: međupršljenske zglobove, ligamente, mišiće i nerve.

Za vratni (cervikalni) deo kičme: Isti pozitivni efekti kao i kod lumbalnog dela, s tim što se ležanjem vrši pritisak i na nepršljensko rebarne spojeve. Pod pritiskom sopstvene težine, dolazi do širenja inter kostalnih prostora čime se šire pluća i bolje se ventiliraju. Kad je reč o bolovima u vratu, pošto se na spravi Isteki vrat nalazi zabačen nazad a glava temenom dodiruje pod, sve strukture vrata su relaksirane, a intervertebralni prostori se otvaraju. Naročito se relaksiraju veliki i jaki mišići koji su preko celog dana napeti, kao što su : m. trapezius, m. splenius capitis i cervicalis, m. levator scapulae, m. sempispinals capitis, m. strnocleidomastoideus i drugi manji mišići. Isteki poboljšava cirkulaciju kroz lobanju i mozak jer ležanjem na ovom pomagalu glava dolazi ispod nivoa srca što pomaže bržoj razmeni krvi. Kiseonik dopire do najudaljenijih delova mozga pa je njegova, kao i funkcija celog tela poboljšana.

Isteki je do sada koristilo više desetina hiljada ljudi sa pozitivnim rezultatima. Posle 10 godina korišćenja, tvrdimo da pri korišćenju Isteki-ja nema kontraindikacija. Svakodnevnim korišćenjem Isteki-ja u trajanju od desetak minuta, ublažavaju se i otklanjaju tegobe koje prate cervikalni sindrom, spondiloze, kifoze, lordoze i lumbalne išijalgije.