Sve o kifozi – zakrivljenosti gornjeg dela leđa

Kičma u normalnom stanju, kada se gleda sa strane, nije prava linija. Grudni deo kičme ima normalno prednje zakrivljenje koje se zove kifoza i koji iznosi između 20 do 50 stepeni. Ovo prednje zakrivljenje se poklapa sa zadnjim zakrivljenjem koje se zove lordoza, u vratu i donjim leđima.

Kombinacija prednje i zadnje krive u kičmi dozvoljava ljudima da sede i da stoje uspravno. Tehnički gledano, svako preterano zakrivljenje prednje krive gornjeg dela leđa zove se hiperkifoza, to jest preterana kifoza, ali se termin kifoza obično koristi za kliničko stanje preterane zakrivljenosti gornjeg dela leđa (višeg od 50 odsto), što vodi do držanja povijenog unapred. Naziv ovog stanja potiče od grčke reči „kyphos“ koja označava grbu.

Kifoza može da se razvije u bilo kom životnom dobu i jednako pogađa i žene i muškarce. Dok se ovo stanje obično javlja u gornjem delu leđa, u nešto manjem broju slučajeva se javlja i u vratu i u donjem delu leđa.

Simptomi kifoze

Simptomi mogu varirati od blagih, gde nije potrebna terapija, do ozbiljnih koji se najlakše i najčešće rešavaju operacijom. U zavisnosti od uzroka problema, tipični simptomi uključuju:

  • Pogrbljen izgled u kom se osoba povija napred,
  • Blagi do ozbiljni bolovi u leđima,
  • Gubitak visine,
  • Problemi kod uspravnog stajanja, koje se pogoršava tokom dana,
  • Umor.

Kod najozbiljnijih slučajeva, dodatni simptomi koji se mogu razviti jesu teškoće u disanju zbog kompresije pluća ili gubitka apetita. Postoji nekoliko uobičajenih uzročnika kifoze, što je bitno jer uzroci nam daju dodatne informacije o tome koje su dalje opcije za lečenje.

Kifoza vezana za osteoporozu

Najčešći uzrok kifoze kod odraslih dolazi zbog kičmene frakture usled osteoporoze. Ovo se može javiti i kod muškaraca i žena, ali je češće kod žena. Kako osteoporoza slabi kičmene kosti, javlja se fraktura koja dovodi do smanjenja visine i pojavljivanja grbe. Lečenje će se odnositi na osteoporozu, kako bi se sprečile buduće frakture, kao i bol.

Kongenitalna kifoza

Ovaj oblik kifoze se javlja kod novorođenčadi i male dece, zbog loše formiranja kičme deteta pre rođenja. Za razliku od drugih oblika kifoze, ovaj oblik najčešće zahteva operaciju i to u rano doba kako bi se kičma vratila na svoje mesto i kako bi se sprečilo dalje razvijanje deformiteta.

Degenerativna kifoza

Ova vrsta kifoze se javlja zbog trošenja kičme tokom vremena, a glavni uzrok je obično kičmeni artritis sa degeneracijom diskova. Neoperacioni tretmani, kao što su lekovi protiv bolova, vežba i fizikalna terapija mogu biti dobra rešenja za uklanjanje bola.

Neuromuskularna kifoza

Može se javiti kod dece sa određenim neuromuskularnim poremećajima, kao što su cerebralna paraliza ili mišićna distrofija. Operacija može biti opcija kako bi se poboljšao kvalitet života deteta.

Nutriciona kifoza

Javlja se zbog nedostatka određenih vitamina tokom detinjstva, kao što je, najčešće, nedostatak vitamina D.

Posturalna kifoza

Pripisuje se lošem držanju i krivljenju. Javlja se kod mladih i starih, kao i kod oba pola, ali je češća kod žena. Potrebno je raditi vežbe kako bi se ojačali abdominalni i mišići leđa, koji će u isto vreme i popraviti držanje.

Traumatska kifoza

Može se javiti kod loše zarasle frakture kičme ili povrede podržavajućih ligamenata kičme.

Ukoliko sumnjate na to da imate kifozu, trebalo bi da se konsultujete sa doktorom, kiropraktičarem ili drugim specijalistom za kičmu kako biste dobili tačnu dijagnozu kroz fizički pregled, kroz vašu istoriju bolesti, a zatim i snimanje rentgenom ili magnetnom rezonancom.

Tretiranje kifoze

Kod određenih vidova kifoze, kao što je posturalna kifoza, odličan partner u borbi protiv bolova i samog lečenja ovog stanja jeste ISTEKI. Uz samo 10 do 15 minuta svakodnevnog istezanja kičme na ISTEKI-ju, istegnućete kičmeni stub, proširiti međupršljenski prostor i opustiti mišiće. Već nakon nekoliko dana upotrebe ovog anatomskog pomagala, videćete rezultate, pritom ne koristeći nikakve medikamente.