Diskushernija

Anatomija

Između pršljenskih tela naše kičme postoje želatinozne tvorevine, veličine zrna pasulja ili graška, čija je uloga amortizovanje napora i pokreta između pršljenova kičme. Te tvorevine se nazivaju diskusi. Postoje između svih pršljenova.

Šta je Diskushernija?

Bukvalno znači ispadanje ili curenje diskusa. U stvari usled oštećenja diskusa, između pršljenova, usled degenerativnih promena ili povreda, dolazi da “curenja” istog, put nazad ka produženoj kičmenoj moždini, koja pritiska i oštećuje nerve, što se manifestuje jakim bolom i trnjenjem duž jedne od nogu ili obe. (Lumboischialgia) Isto problem može da se javi i u vratnom segmentu kičme, gde se onda ima jak bol i trnjenje niz jednu ili obe ruke. (Cervikobrachialgia)

Diskushernija je jedno od najučestalijih oboljenja savremenog čoveka. Oko 2% svetske populacije boluje od ovog problena na nekom segmentu kičme.

Fizička neaktivnost, sve više poslova koji se obavljaju sedeći (najnepovoljniji položaj), dugotrajno sedenje za volanom, prinudni položaji tela u vratu ili leđnom delu kičme, kao i preterano teški poslovi koji zahtevaju angažovanje kičmenog stuba, povrede kičme pri padu ili sportskim aktivnostima mogu dovesti do pojave diskushernije, u bilo kom starosnom dobu.

Kako se manifestuje (šta oseti pacijent kod koga se počne javljati diskushernija?)

Postoje različite kliničke slike u zavisnosti od brzine propadanja odnosno “curenja” diskusa, segmenta na kome se javi i godina starosti. Uglavnom zajedničko je jak bol i trnjenje ispod dela kičme gde postoji diskushernija. Ukočenost i nemogućnost hodanja, nekad pacijent ne može ni da ustane. U teškim slućajevima može doći i do oduzetosti dela tela, nemogućnosti pomeranja šake ili stopala.

Lečenje

Najvažnije je javiti se lekaru čim se se oseti bol u leđima i vratu sa ukoćenošću mišića ili trnjenjem niz nogu ili ruku. Potrebno je uraditi običan RTG kičme (stojeći) i  obaviti konsultacije sa neurologom, ortopedom i neurohirurgom.

Veći broj blažih oblika diskushernija prođe posle date terapije od strane gore navedenih specijalista. Teži oblici zahtevaju duže lečenje. Uglavnom neki oblik istezanja kičme, fizikalni tretman, tablete, injekcije.

I na kraju mogu se lečiti i operativno.

U dosadašnjem radu s pacijentima obolelim od diskushernija, sa skoro 20 godina specijalističkog staža, imam vrlo pozitivno iskustvo sa spravom isteki koju preporučujem kao sastavni deo konzervativnog lečenja. Naime, sprava dovodi našu kičmu u fiziološki položaj, položaj koji je normalan, rasterećuje međupršljenski prostor, gde se nalazi diskus, širi međupršljenski prostor i dovodi do migracije diskusa ka svom mestu. Bregovima na ivicama anatomskog kanala koji se prostire sredinom sprave vrši se masaža mišića uzduž kičmenog stuba i akupresura na povratni nerv iz kičmene moždine i time pozitivno stimuliše kičmenu moždinu. Isteki je namenjen za tretman cervikalnog (vratnog), torakalnog (grudnog) i lubalnog (krsta) dela kičme. U praksi sam imao čak i teže slučajeve, sa “palim stopalom” koji su izlečeni u kombinaciji, sprave isteki, vežbama i vratilom.

Dr Sead R Ličina
Ortopedski hirurg – traumatolog